ZGDW Expo

HEP i dizajn – sjajna zajednička povijest duža od stoljeća

#tdzg Expo

HEP i dizajn /

sjajna zajednička povijest duža od stoljeća

— #tdzg Dizajn park by HEP
— Ulica baruna Filipovića 23a

Hrvatska elektroprivreda (HEP), nacionalna grupacija energetskih tvrtki i lider na hrvatskom tržištu električne energije, s obzirom na sveprisutnost brenda u medijskom prostoru i elektroenergetskih građevina u urbanim i pejzažnim prostorima diljem Hrvatske, posebnu pozornost posvećuje korištenju dizajna. Već su naši prethodnici prije više od 120 godina, gradeći prve hidroelektrane, stvarali prava remek-djela arhitekture. Hidroelektrana Ozalj, primjerice, izgrađena 1908. godine kao Munjara grada Karlovca, a koja je još u pogonu, predstavlja vrijedan primjer industrijske arhitekture s početka 20. stoljeća te je  uključena u nadzor Uprave za zaštitu kulturne baštine Republike Hrvatske.
Nakon utemeljenja Hrvatske elektroprivrede kao javnog poduzeća u vlasništvu Republike Hrvatske, 1990. godine, pristupilo se izradi cjelovitog vizualnog identitet nove tvrtke. Nacionalna elektroprivredna tvrtka dobila je za znak prepoznatljivi kvadrat u bojama hrvatske zastave presječen stiliziranom munjom, simbolom elektriciteta, s knjiga standarda vizualnog identiteta HEP-a dobila je 1992. godine nagradu Srebrno zvono na festivalu tržišnih komunikacija – FESTO.
U Zagrebu, mjestu održavanja Tjedna dizajna, HEP je oplemenio javni prostor s nekoliko iznimnih objekata. Tako je 2000.godine na Vrhovcu puštena u rad postaja za kontinuirano praćenje kakvoće zraka u zapadnom dijelu Zagreba, odnosno praćenje utjecaja elektrane-toplane u Zagorskoj ulici. Postaja se ističe svojim atraktivnim arhitektonskim rješenjem primjerenim rezidencijalnom dijelu urbanog prostora Zagreba, a koje je osmislio legendarni hrvatski arhitekt, kipar i slikar Vjenceslav Richter.
Ove je godine HEP osvojio i prestižno međunarodno priznanje. Naime, HEP Opskrba je za dizajn ELEN LEAF stanice za punjenje električnih vozila dobila iF DESIGN nagradu u kategoriji produkt dizajna u javnoj arhitekturi. Nagrađeni rad, ELEN LEAF punionica za električna vozila, postavljena je ispred zgrade zagrebačke gradske uprave u srpnju 2016. Riječ je o prototipu najsuvremenije stanice za punjenje električnih automobila u Hrvatskoj, ujedno i prvoj punionici koja za napajanje koristi solarnu energiju. Natječaj za idejno rješenje stanice provela je HEP Opskrba u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom. Za izvedbeno rješenje odabran je rad dizajnerica Ane Banić Göttlicher i Maše Vukmanović, dok je autor tipskog projekta i glavni projektant arhitekt Ivan Galić iz Nop Studia. Radove je izvela tvrtka Elna kabel iz Zagreba. ELEN LEAF primjer je uspješne suradnje dizajnerske i arhitektonske struke. Svi autori pojedinačno iza sebe imaju niz izložbi, priznanja i nagrada, a od struke su kao tim dobili najveću potvrdu izvrsnosti kroz iF Design Award 2017. Ove je godine za nagradu iF DESIGN, koja je prepoznata kao simbol izvrsnosti dizajna diljem svijeta, prijavljeno 5.500 radova iz 59 zemalja, a u međunarodnom je žiriju sudjelovalo 58 stručnjaka. ELEN LEAF punionica u Zagrebu sastoji se od dvije nadstrešnice sa solarnim panelima, brendiranim totemom i ultra brzom punionicom za uz mogućnost istovremenog punjenja dvaju vozila. Na punionici su uklopljeni grafički standardi brenda ELEN uz korištenje gradijenta zelene boje na oplati koje sugeriraju punjenje automobila.
HEP na ovome ne staje. Uskoro će akumulator topline,visoka nova građevina u krugu druge zagrebačke toplane, one na Žitnjaku, dobiti novo, sjajno ruho prema nagrađenom rješenju autora Hrvoja Bilandžića i Tine Galešić. Natječajem kojega se krajem 2016. Proveli HEP Proizvodnja i Društvo arhitekata Zagreb željelo se dobiti najkvalitetnije umjetničko-likovno rješenje akumulatora topline koje će dati veću estetsku vrijednost samoj građevini, dok je ukupni cilj projekta podizanje identitetske, estetske i urbane vrijednosti građevine i pogona te podizanja ukupne urbane vrijednosti i suvremenije implementiranje kompleksa Termoelektrane-toplane u urbanu strukturu Grada Zagreba.
Na taj način HEP će u suradnji s dizajnerima i stručnjacima srodnih profila nastaviti biti sjaj u tami.

#tdzg Expo

Ostali izlagači