ZGDW Expo

ELEN LEAF

#tdzg Expo

ELEN LEAF /

Ana Banić Göttlicher, Maša Vukmanović, Ivan Galić /

— #tdzg Dizajn park
— Ulica baruna Filipovića 23a

Dizajnerice Ana Banić Göttlicher i Maša Vukmanović udružile su se s arhitektom Ivanom Galićem iz Nop Studia na projektu solarne stanice za punjenje električnih vozila, za natječaj kojeg je raspisala HEP opskrba. Stanica Elen Leaf realizirana je u Zagrebu 2016. godine.

Elen Leaf primjer je uspješne suradnje dizajnerske i arhitektonske struke. Svi autori pojedinačno iza sebe imaju niz izložbi, priznanja i nagrada, a od struke su kao tim dobili najveću potvrdu izvrsnosti kroz iF Design Award 2017.

Nagrađena ELEN LEAF punionica je tehnološki i dizajnerski jedinstvena jer predstavlja izvanredan spoj vrhunskog dizajna, obnovljivog izvora energije i moderne tehnologije koje omogućava smanjenje emisija CO2 i očuvanje okoliša. Sastoji se od dvije nadstrešnice sa solarnim panelima i ultra brzom punionicom za punjenje električnih vozila. Pritom se kao pogonsko gorivo za električna vozila koristi energija dobivena iz solarnih panela. Dizajn stanice odražava osnovni biološki „proizvodni“ proces koji pokreće sav život na Zemlji – fotosintezu. Primarno mjesto odvijanja fotosinteze u biljkama je list, te je samim time logičan nastavak bio dizajn stanice koji odražava upravo taj ekološki aspekt. Sam proces punjenja baterija u uređajima često se prikazuje rastućim crticama ili poljima boje, te tako u vizualnom kodiranju zelena boja označava proces punjenja uređaja.

#tdzg Expo

Ostali izlagači